9/23/2015


Restube 


Gyártó: RESTUBE GmbH
Modell: RESTUBE Sports
Weboldal: www.restube.com
Weboldal: www.restube.eu

Mint egy átlagos kajakos, aki tengeri kajakkal közlekedik amerre csak teheti, használom én is az életmentéshez, biztonsághoz szükséges eszközöket. Ezek közül is a legalapvetőbbet, a mentőmellényt (hivatalosan: úszást segítő mellény). Amióta teszteket, magánvéleményeket írok a hajókról, nem fordult még meg az a fejemben, hogy egyéb kajakos kiegészítőkről is írjak, mondván ezeket úgy is mindenki beszerzi, a boltokban meg tudja nézni, tapogatni, fel tudja próbálni, stb, stb.
Mindez tartotta is magát egészen addig, mikor bóklászva a neten bele nem botlottam véletlenül ebbe az egészen új életmentő eszközbe, a Restube-ba.
Első pillantásra eléggé kételkedtem benne, hogy bármire is jó lehet vagy, hogy egyáltalán hosszú távon életképes lehet-e egy ilyen eszköz, de elkezdtem utána olvasni az eddigi életpályájának és azt tapasztaltam, hogy a gyártó cég nagyon is optimista. Nagy munkát fektet abba, hogy népszerűsítse a termékét, ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom, miután egy "Restube SPORTS" típushoz sikerült is hozzájutottam. Ezt ezúton is külön köszönöm a mozgasvilag.hu-nak!
Meg hát elméletileg és gyakorlatilag is német minőségről van szó, ami máris pozitív alapot ad a dolognak... :)

hatásos reklámfotó :) (forrás: www.restube.com)

Miután kézhez kaptam és azon kívül, hogy nézegettem, utána olvastam, eltelt jó pár nap, mire eljutottam oda, hogy éles szituációkban tudjam tesztelni. Így addig azon gondolkodtam, hogy nekünk, kajakosoknak ez miben adhat többet ha elkezdjük használni.
Végül abból indultam ki, hogy itt Magyarországon mennyire nem elterjedt a mentőmellény viselése ilyen-olyan okokból. Számos indokot hallok lépten, nyomon:
- kényelmetlen a viselése
- túl meleg nyáron a tűző napon
- nem áll jól nekem
- elég az, ha ott van a hajóban
- többiek sem vették fel, akkor én minek vegyem fel
- stb. stb. stb...
Arra most nem térnék ki, hogy ezeket az indokokat milyen számtalan példával lehetne kapásból megcáfolni, és hogy miért nem jó, ha így gondolkodunk. Lényeg az, hogy itthon valamiért a fejekben nem ugyan az van, mint más, külföldi országokban (pl. Anglia), ahol a legalapvetőbb dolog az, hogy mellényt húzok, ha vízre megyek.
Ezen gondolatmenetet folytatva itthon számos olyan helyzetet találtam, ahol ez az eszköz igen is megállná a helyét. Ha nem is maximálisan egyenértékű egy mentőmellénnyel, de a semminél nagyon is sokkal több!

Hogyan született?


Pár lelkes, fiatal német sportember összeállt és alapított egy StartUp céget Németországban, hogy megalkossanak egy egyszerű, de hasznos életmentő eszközt azoknak, akik valamilyen módon kapcsolódnak a vízhez. Legyen az munka, sport, kikapcsolódás. Sikerült is számos neves szponzort szerezniük, mint a Porsche, ZDF, vagy a Sparkassen.
Olyannyira jól sikerült nekik a munka, hogy idén, 2015-ben a StartUp kategóriában a Német-Alapítók díjkiosztóján bezsebelhették a legfényesebben csillogó arany kitűntetést. Azóta csak idén számos helyi vizes sporteseményen már ott voltak, mint szponzorok és a termékükkel támogatták és népszerűsítették a biztonságos vízi sportolást. Már azt is elérték, hogy a német, illetve az osztrák hatóságok elismerjék, mint életmentésre alkalmas eszközt, bár minden termékükre külön felhívják a figyelmet, hogy nem helyettesíti a mentőmellényt, ami maximálisan igaz is.
Mindezektől függetlenül még nagyon gyerekcipőben jár az ismertségük, de gyanítható, hogy pár éven belül számos országban meg fognak jelenni, így nálunk Magyarországon is.

Akkor nézzük, hogy miről is van szó


Első ránézésre olyan, mint egy nagyon pici hasi tasi vagy éppen egy övre csiptethető mobiltelefon tartó. Az apró mérete ne tévesszen meg senkit se, mert egy rántásra előugrik belőle egy keményre felfújódó úszópárna.
A német cég négy féle kivitelben kezdte meg a forgalmazását:

- Restube Basic
- Restube Classic
- Restube Sports
- Restube Lifeguard

A Classic-ot kivéve mindegyik 75N felhajtóerővel bír felfújt állapotban. A Classic 70N felhajtóerőt tudhat magának, amik megközelítőleg megegyeznek egy átlagos kajakos mentőmellény felhajtó erejével.

A négy típus:

Basic
Classic









Sports

Lifeguard











Működése:


Alaphelyzetben egy kb. 14x7x5cm-es kis csomagról van szó, amit a derekunkra tudunk csatolni egy átlagos pánttal, mint egy has táskát.
Ha vészhelyzet van, az automatikus felfújást egy zsinór megrántásával indíthatjuk el, amit egy 16g COtöltöttséggel ellátott patron végez el nekünk. A zsinór megrántásától számítva kb. 2mp alatt felfújódik a sárga úszópárna. Természetesen ez az idő több is lehet, attól függ, hogy mekkora víznyomás van a fejünk felett :)
manuális szelep
Ha elmúlt a veszély a manuális szelep közepét benyomva le tudjuk ereszteni, el tudjuk csomagolni újra a kis táskájába. Mindezek mellett manuálisan is fel lehet fújni, ha nincs nálunk tartalék patron. Nekem két jó mély levegővétellel sikerült majdnem teljesen keményre felfújni, úgyhogy ezzel nem kell sokat bajlódnunk. Ráadásul olyan a szelep, hogy befele engedi a levegőt, de kifele nem, csak akkor, ha benyomjuk a közepét, így nem is kell bajlódnunk holmi kupakokkal, amit gyorsan rá kell csavarni vagy bedugaszolni, mielőtt elszökne belőle a nehéz munkával belefújt levegőnk.
Az elcsomagolása egy kis odafigyelést igényel, ha azt szeretnénk, hogy legközelebb is biztosan kinyíljon, ha aktiváljuk az elhasználódás után kicserélt új CO2 patront. Ehhez segítségünkre van a használati utasítás papíron is, amiről begyakorolva, és magán a sárga párnán feltűntetett segédrajzokkal és vonalakkal együtt már könnyedén el tudjuk sajátítani a gyors összecsomagolást. A működéséről már ennél többet nem is érdemes mondani.


Restube kioldó szegecs működése

Első benyomások a termékről használat előtt:


vízszintes és függőleges rögzítési lehetőség a hevederen
A "SPORTS" verziót először kézbe véve és alaposan megnézve azt tapasztaltam, hogy szép, igényesen elkészített termékről van szó. Mint amikor bemegyünk egy márkás öltönyboltba és már az öltönyök anyagának tapintásán érezzük, hogy minőségi a termék.
Ezt a verziót kétféle pozícióban is magunkra tudjuk csatolni. Akár vízszintesen elhelyezve a hevederen, akár függőlegesen. Igazából az lehet a mérvadó, hogy a kioldó zsinór hogyan esik a legkényelmesebben a kezünkbe. Lényeg, hogy ha vészhelyzet van, akkor könnyen és gyorsan elérjük.
Maga a termék csomagolása, az a doboz, amiben adják elég puritán, viszont jó sok papírt tettek bele. Használati útmutató, egy kis reklám a további termékeikről, különféle matricák a márkajelzésükkel és a 2db patron, + egy vékonyabb heveder. Már első olvasatra is fura lehet, hogy csak két patront adnak hozzá. Hát igen, már csak azért is rossz ez, mert ha valaki ki akarja próbálni, hogy lássa egyáltalán azt, hogyan is működik, máris elpazarolta rá az egyik patront. Utána már csak egy maradt neki... Természetesen árulnak külön patronokat is, így ha valaki ilyenbe szeretne beruházni, annak javaslom, hogy kapásból vegyen is plusz patronokat hozzá, legyen több tartalékba.


Restube Sports összecsomagolása


mindig kéznél levő használati utasítás
A használati utasítást átbogarászva elég hamar el tudjuk sajátítani az összecsomagolását. Ezt érdemes is egyből kipróbálni leeresztett állapotban. Természetesen a gyárilag összecsomagolt példány nagyon szép karcsú és kicsi. Ne legyenek illúzióink, miután egyszer felfújódott, nekünk bizony sok gyakorlás és keserves munkába fog kerülni, hogy mi is össze tudjuk majd csomagolni ugyan olyan kicsire, mint ahogyan azt gyárilag megkaptuk. De mindenkit bíztatok, nem lehetetlen feladat! :) Nekem a 6. 7. összecsomagolás után már egyre jobban sikerült elérnem a kívánt méretet, ahol már kényelmesen el tudtam tenni a kis táskájába és azt le is tudtam zárni viszonylag könnyedén.
párna anyaga közelről
A kis táska oldalán a "SPORTS" verzió kapott még egy zippzáros zsebet, amibe kb. 1-2 db kulcsot tudunk beletenni. Többre nincs hely. A zsebbe elhelyeztek még egy kis gumit is, amire fel tudjuk fűzni a kulcsokat, hogy nyitáskor ki ne essenek.
A kis táska zárását a Basic-nél és a Classic-nál tépőzáras megoldással oldották meg, míg a Sports és a Lifeguard verzióknál egy erős műanyag pálca (kb. ceruza méretű) zárja össze a bújtatókon átfűzve. Ennek a pálcikának a végére van rögzítve a zsinór, aminek a másik fele pedig a patron kioldószegecsét mozdítja el, amint meghúzzuk. A pálca kihúzásakor a bújtatók felszabadulnak, ezzel szabad utat engedve a felfújódni készülő párnának.
patron és az aktiváló szegecs
Maga a párna anyaga jóval erősebb kivitel, mint egy átlagos strandlabda vagy matrac. Érezni lehet rajta, hogy arra lett tervezve, hogy ellenálljon az igénybevételnek. A párnára erősített patronfoglalat (és egyben a kioldó szegecs) is elég masszívan egybe lett építve ahhoz, hogy nehogy véletlenül beleakadva csak úgy kitéphessük a párnából, ezzel megsemmisítve a terméket.
Külön a patron kapott egy vékony kis neoprén zoknit is, amit fel lehet rá húzni azért, hogy amikor hirtelen kiürül a patron, akkor semmi se fagyjon hozzá. Tudjuk ugye, mikor a szódás szifonba beleengedjük a patront, akkor hőt von el a környezetéből és emiatt odafagy a tenyerünk, ha nem vigyázunk. Szimpla fizika... :)


külön kapható tartalék patron
patron, 
rajta a neoprén és a pálca














A párna két széle kapott még egy-egy gyári lyukat, ahova zsinórt lehet befűzni, ha éppen erre lenne szükségünk. A Lifeguard verzióban a két sarokpontot össze is tudjuk kapcsolni a hozzá kapott karabinerrel, így egy mentőbóját képezve könnyebb belekapaszkodni. Ráadásul ez a verzió kapott még egy fényvisszaverő csíkot is, hogy sötétben könnyebben észre lehessen venni a használóját.

Restube Lifeguard


Tesztelés éles helyzetekben:


Sokat gondolkodtam azon, hogy miket próbáljak ki vele, mikre lehet alkalmas az életben.  Próbáltam kitalálni olyan másodlagos felhasználási területeket, ahol nem csak szimplán az életmentő szerepet tölti be, hanem ad nekünk valamilyen pluszt, amitől még több lehet pl. egy sima karúszónál. Végül, de nem utolsó sorban próbáltam elvonatkoztatni attól is, hogy csak a kajakos felhasználást vegyem figyelembe.

Úszás:

Először úszás közben próbáltam ki. Alapvetően, ha hátulra kötjük fel a derekunkra, akkor nem zavaró a viselete. Egyéb más helyeken, mint pl. oldalt már zavaró, beleakad a kezünk tempózás közben. Kis mérete miatt nem számottevő az ellenállása, nem fékez minket a haladásban. Ha baj van (pl. lábgörcs), akkor még van annyi lélekjelenlétünk, hogy magunk mögé kapjunk és megrántsuk a zsinórt. A többit már tudjuk, hogy mi következik.
Abban az esetben, ha komolyabb edzésnek akarjuk kitenni magunkat, akkor úszhatunk úgy is, hogy felfújjuk magunknak és húzzuk magunkkal úszás közben. Na ekkor már jóval nagyobb a visszatartó ereje. Lehet ez is egy opció.

forrás: Facebook Restube

Felszíni búvárkodás (sznorkelezés):

Felszíni búvárkodás vagy más néven sznorkelezéskor is tudjuk alkalmazni, amikor csak egy pipával és egy búvárszemüveggel lebegve, úszva a víz felszínén szemléljük az alattunk elterülő víz alatti látványt. Ekkor felfújva és magunk után húzva egyfajta jelzőbójaként is szerepet játszhat, mutatva másoknak, pl. motorcsónakosoknak, hogy van ott valaki. Élénk sárga színe miatt messziről könnyen észrevehető. Meg nem utolsó sorban a szülő a partról is szemmel tarthatja a csemetéjét, hogy az éppen merre kalandozik...
forrás: Facebook Restube

forrás: Facebook Restube
      
Kajakozás:

Elsődleges felhasználási terület (mint életmentés):
Ezen a területen kicsit úgy éreztem, hogy haszontalan lesz a dolog, mondván úgy is van rajtunk mentőmellény, akkor ez meg minek nekünk. Na de vannak, akik nem vesznek magukra mellényt, azoknak ez az eszköz jól jöhet. Ekkor simán csak a legalapvetőbb szerepét látja el az eszköz: beleesünk a vízben, nem tudunk visszamászni, elúszik a hajó, stb. stb., akkor még ez ott van a kezünk ügyébe, máris tudunk mibe kapaszkodni.
Nem utolsó sorban bajba jutott társunknak is oda tudjuk dobni, aki másodpercek alatt aktiválhatja azt és máris egy biztonságos pontot tudhat maga alatt.
Kajakban való viselése kényelmi szempontból már nem teljesen egyértelmű, hogy hova is tudjuk feltenni magunkra. Ha hátra a derekunkra tesszük, akkor ott zavar minket a deréktámasz miatt (K1-eseket kivéve). Ha oldalra tesszük, akkor szintén zavar minket oldalt az ülésben. Marad az, hogy a hasunkhoz tesszük, mint egy has táskát. Ezzel már csak akkor lehet baj, ha terjedelmes pocakkal rendelkezünk, mert akkor ott megint csak zavaró tud lenni. (Ezt nem tudtam tesztelni, mivel nem állt rendelkezésemre nagy pocak, így csak elképzelni tudtam a szituációt) 
Ellenben, ha spricdeck van rajtunk és azon kívülre csatoljuk magunkra a derekunkra, akkor már könnyebb a helyzetünk, mivel így már tudjuk elől vagy hátul is hordani, mivel a kajakon kívülre esik a kis tatyó, nem fog minket kényelmetlenül nyomni sehol.

Másodlagos felhasználási terület (mint praktikus segédeszköz):
Ebben a témakörben már elkezdett mozogni a fantáziám és egyből két nagyon hasznos területet is találtam. Egyik a lapátúszó helyettesítése, másik pedig az eszkimózáshoz kapcsolódik.

Lapátúszó helyettesítése szempontjából akkor lehet hasznos, ha alapvetően nincs felfújható lapátúszónk, ellenben olyan szituációba keveredtünk, ahol marhajó lenne, ha lenne. Pontosítva: belefordultunk a vízbe, kimásztunk a hajóból, marha fáradtak vagyunk már, nem tudunk visszamászni önerőnkből és még a víz is háborog körülöttünk, de valahogy mégis vissza kell jutnunk a hajóba. Ekkor nagy segítség tud lenni egy lapátúszó, amit felfújva és ráhúzva a lapátunk egyik tollára már tudunk rá támaszkodni, ezzel is segítve a visszamászást. De ha ilyenünk nincs, ellenben ott van a Restube eszközünk, akkor ezt felfújva és rákötözve a lapát tollára máris elkészült a lapátúszónk. Előnye: könnyebb felfújni, mint a hagyományos lapátúszókat, mivel itt nem kell bajlódni a szelep lezárásával. Csak befelé engedi a levegőt, kifelé lezár a szelep.
Hátránya, hogy kicsit macerásabb rákötni a lapát tollára, mint egy olyan lapátúszót, aminek van egy kis "zsebe", ahova a lapát tollát be lehet bújtatni. Természetesen azt nem mondom, hogy 100%-ban helyettesíti a lapátúszót, de van benne potenciál, amit még ki tudunk aknázni, ha szorult helyzetbe kerülünk.

Másik terület az eszkimózással kapcsolatos. Ebből is a lapát nélküli visszafordulás. Ez a technika a vadvízi kajakokkal ellentétben a tengeri kajakoknál egy elég nehéz technika, hogy lapát nélkül is vissza tudjuk magunkat fordítani a víz alól. Már csak azért is nehezebb, mert itt alapból 5m hossznál kezdődnek a hajók. Sok tengeri kajak nem is nagyon alkalmas lapát nélküli visszafordításra, mivel a hajók fizikai méreteik nagyon megnehezítik a megfelelő mozgástechnika alkalmazását, ebből kifolyólag sikertelen lesz a visszafordítási kísérlet. Nem utolsó sorban nagyon sok gyakorlást is igényel ez a technika, hogy éles helyzetben, csomagokkal megpakolt hajót elsőre, esetleg másodikra vissza tudjunk fordítani. Utána már elfogy a levegőnk :( Ebben az esetben a Restube még segítségünkre lehet.
Adott a szituáció: befordultunk a vízbe, a lapátunk kiesett a kezünkből, így hiába is tudunk lapáttal eszkimó fordulót elvégezni, ha nincs mivel. Főleg, ha a kikötött lapát valamelyik irányba el is úszott úgy, hogy azt a víz alatt már nem tudjuk összeszedni (teszteléskor elő is jött egy ilyen szituáció :) ) Ekkor jöhet jól a spricdeck felett (!) felcsatolt Restube eszköz, amit ha kioldunk és felfújódik, akkor arra támaszkodva már vissza tudjuk magunkat kézből fordítani. Kb, olyan, mint amikor a társunk hajójának az orrába kapaszkodva tudjuk magunkat visszafordítani, csak itt most az úszópárnára támaszkodunk. Ha alapvetően jó az eszkimó technikánk, akkor nem kell óriásit támasztani a párnára, mivel elég nagy a felhajtó ereje, könnyedén vissza tudjuk magunkat fordítani róla. És utána már mehet a lapát begyűjtése önerőből vagy a társunk segítségével.
Tesztelés során nekem egyetlen egy problémám akadt ezzel a megoldással. Amikor a víz alatt kioldottam és a párna felfújódott, majd a felszínre került, nem mindig tudtam pontosan, hogy melyik oldalamon bukkant ki a párna. A bal vagy éppen a jobb, így nem volt mindegy, hogy merre akartam visszafordulni, mert csak arra tudtam, amerre a párna is felment a felszínre, mivel ugye a hevederen keresztül még mindig hozzám volt kötve. Ki kellett nyitni a szemem, megnézni hol ment fel, a heveder merre megy és aztán mehetett is a megfelelő oldalra a kinyúlás, támasztás és visszafordulás. Ezt így leírva elég soknak tűnik, de a víz alatt ezt 2mp alatt ki lehet deríteni, és ha nem is sikerül elsőre visszafordulnunk, annyira azért ki tudunk emelkedni, hogy újra tudjunk venni egy jó nagy levegőt. A párna ad akkora stabilitást, hogy következő próbálkozásokra már fel tudjunk jönni. Úgy gondolom, ilyen szempontból nagy segítség tud lenni, ha mindenáron szeretnénk elkerülni azt, hogy a víz alatt ki kelljen másznunk a hajóból és ezzel kezdetét vegye a hosszadalmas procedúra a visszamászással, víztelenítéssel.


Eszkimó forduló Restube-al evező nélkül

Sátrazás. táborozás:

Talán elég az, ha csak annyit írok, hogy olykor milyen jól tud jönni egy puha párna a fenekünk alá vagy éjjel a fejünk alá...


Összefoglaló:


A német fiatalok alapvetően egy jó és hasznos dolgot találtak ki. Részben talán sikerült betömniük egy piaci rést.
A termék minősége mindenképpen kiválónak mondható. Tesztelés alatt bírta az erős igénybevételt. Egyedül a párna tárolására kialakított táskát éreztem egy kicsit kicsinek. Minden egyes összecsomagolás küzdelmes. Emiatt azt viszont nem tudom elmondani, hogy minden szituációban praktikus ez az eszköz. Ha egyszer kell használni, akkor minden szempontból tökéletes, egyszerűen végzi a dolgát és eleget tesz annak, amire kitalálták.
Ha viszont olyan területeken akarjuk használni, ahol vissza-vissza térően elő kell vennünk, hogy a segítségünkre legyen, ott már elvérezni látom a dolgot. Elég csak belegondolni abba, hogy milyen macerás összecsomagolni. Ha a körülmények kicsit bonyolultabbak az átlagosnál, akkor már mindenképp problémás a használata.

Fontos tudnivaló!!! 

Az eszközt repülőgépen szállítani csak bizonyos feltételek mellett lehet. Foglalásnál ezt már jelezni kell, illetve felhívni a figyelmet arra, hogy olyan eszköz van nálunk (csomagunkban), amiben magasnyomású gázpatron található. Erre van a gyártó honlapján német illetve angol nyelven is egy kinyomtatható dokumentum, amit a Szövetségi Légügyi Hivatal (LBA) adott ki, amiben a termék szállíthatóságát engedélyezi bizonyos feltételek mellett. Ezt minden esetben érdemes kinyomtatni és magunkkal vinni, ha repülőre szállunk. Ezt a dokumentumot itt lehet letölteni

Előnyei (ahova kapásból azt mondanám, hogy elengedhetetlen a használata):

- gyors, mert vészhelyzetben pár másodperc alatt aktiválható

- sznorkelezés a tengerben

- K1, versenykenu, és minden más versenyeszköz, ahol nem akarunk mellényt felvenni edzés közben, mert zavar, ellenben ennek a viselete nem akadályoz minket a szabad mozgásban

- családi vízitúra kenukban

- nyílt vízi rövid és hosszú távú úszás (úszóversenyen már visszatarthat minket valamelyest)

- strandok kölcsönzőiben, ahol kajak, kenu, vízi bicikli, SUP deszkák és egyéb más vízen úszó eszközöket lehet kölcsönözni. Kölcsönzősöknek pedig kötelezően adni kellene a kibérelt eszköz mellé / fő. Nagyban tudna segíteni a felelőtlen vízbe ugrálás szomorú következményeinek megelőzésében.

SUP
forrás: Facebook Restube
forrás:
Facebook Restube

dizájnos és tényleg kis helyet foglal
forrás: Facebook Restube














- mentőmellény (úszást segítő mellény) mellé hasznos kiegészítő tud lenni. ha pl: térdhajlatunk alá tudjuk tenni, így a lábunkat is fent tartja a vízen, míg a mellény pedig a felső testünket tartja fent. => Könnyebb feküdni vele a vízen és várni a segítséget.

mentőmellény (úszást segítő mellény) 
Restube kiegészítővel
- akár a társunk után is tudjuk dobni, ha bajba kerül, aki pár másodperc alatt aktiválhatja és máris bele tud kapaszkodni

- nyíltvízi horgászoknak

- bárhol egyéb olyan területen, ahol a hideg víz miatt felléphet lábgörcs

- nagyban tud segíteni azoknak, akik félnek a mély vízben, mivel ez egy + biztonsági érzetet ad nekik, így növelve az önbizalmukat

- sátrazás (mert tényleg kényelmes rajta aludni)

Hátrányai:

- éles helyzetben csak egyszer lehet használni. Ha a veszélyhelyzet megszűnt, kicsit macerás összecsomagolni, újra aktiválható állapotba hozni. Emiatt pl. kajakkal viharos vizeken nehezen tudom elképzelni a hasznosságát: miután visszaküzdöttük magunkat a hajóba, az átcsapó hullámok között azzal bajlódjunk, hogy leeresszük, elcsomagoljuk. Nem túl életszerű... :(

- csak olyan emberen tud segíteni az eszköz, aki eszméleténél van. Eszméletlen ember értelem szerűen nem tudja aktiválni, nem tud belekapaszkodni.

- körülményes a szakszerű elcsomagolása

- csak 2db patront adnak hozzá gyárilag

- limitált számú patront vihetünk magunkkal repülős utazáskor

Úgy vélem, összességében ez egy olyan eszköz, ami hasznos tud lenni, ha azonnali életmentésről van szó. Az életben sokkal több olyan terület van, ahol ezt pozitívan lehet alkalmazni, mintsem olyan, ahol haszontalan eszköz lenne. Legnagyobb előnye a kicsi méretében rejlik, így talán egyszer azok is fogják alkalmazni, hordani, akik a korábban fent említett okok miatt nem hajlandóak mentőmellényt viselni.

Gyors Google-s keresgélést követően hazánkban csak egy olyan boltot találtam, ahol már lehet kapni, de ott is csak a Classic verziót, és nem is nagyon reklámozzák. Környező országokban már itt-ott elérhető, de elsődlegesen a hivatalos weboldal webshopjában lehet megvenni a különböző típusokat eltérő áron.
Érdeklődve fogom kísérni a hazai szélesebb körű megjelenést, ami pár éven belül biztosan bekövetkezik. Arra meg különösen kíváncsi leszek, hogy a magyar hatósági szervek hogyan fognak viszonyulni ehhez az eszközhöz ismerve a mérhetetlen elzárkózásukat minden féle újdonság elől.

Ezt pedig tartsuk észben:

A Restube eszköz _NEM_ egyenértékű a mentőmellénnyel vagy az úszást segítő mellénnyel! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése