12/02/2015

Zhiyun-Tech Z1 Rider - Nincs többé shaky videó!



Gyártó: Zhiyun-Tech                                                                                            
Modell: Z1 Rider

Alapadatok a termékről:

gimbal anyaga: masszív alumínium (mindenütt)
magasság: 9,5cm
szélesség (kamerával együtt): 9,5cm
mélység: 8cm
nettó súly: 211g
súlya GoPro Hero3 kamerával együtt: 296g
kezelő szerv súlya (akkumulátorokkal együtt): 148g
kezelőszerv anyaga: alumínium
kábelhossz: 150cm
akkumulátor: 2x 900mAh 3,7V
vízállóság: nem


Igaz, hogy ez a bejegyzés most kevésbé fog kötődni közvetlenül a kajakozáshoz, mint maga a blog fő témája, de akár hasznos is lehet azok számára, akik hobbi szinten szeretnek foglalkozni videó készítéssel. Legyen az akár kajakos téma vagy bármi más, talán segítségére lehet ez a teszt, hogy szebb, élvezhetőbb videókat tudjunk készíteni a túráinkról vagy bármi másról.


A probléma megfogása a nulladik lépésnél -

A stabil kamerakezelés


Bevezető

Mára már egyre nagyobb számban jelennek meg a különböző sport akciókamerák. Nagyon jó minőségű Full HD (vagy már annál is nagyobb) felbontású videó felvételeket lehet velük készíteni, viszonylag könnyű őket kezelni és elég strapabíróak. Egyetlen egy, de annál nagyobb hibájuk van, hogy nincs bennük semmilyen kép stabilizátor rendszer, ami kiszűrné pl. az egyszerű kézremegést. Súlyuk is nagyon elenyésző, így nagyon nehéz velük pl kézben tartva olyan felvételeket készíteni, ami nem rázkódik össze-vissza. Ez pedig nagyon élvezhetetlenné teszi a visszanézett felvételeket. Számtalan olyan videót lehet találni az Interneten, ahol ilyen rázkódó videók köszönnek vissza. Elenyésző számban vannak azon felvételek, ahol profi kamerakezelést lehet megfigyelni. Hogy ezt hogyan vesszük észre? Nagyon egyszerű! A videó nézése közben egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy "jó a szemünknek az, amit látunk", élvezzük a videót. Természetesen a tökéletes összhatáshoz kell a megfelelő zene/hang is, de ez most másodlagos. Azt látom, hogy egyre olcsóbbak lesznek ezek a sportkamerák, egyre többen próbálkoznak velük videót készíteni, de témától függetlenül mindenki belefut abba a hibába, hogy nem is foglalkozik minimális szinten sem az elfogadható kamerakezeléssel. Sokan elfelejtik azt (vagy bele sem gondolnak), hogy az, amit a szemünk élőben simán kompenzál, pl.: gyors fej elfordítás, vagy ferdén tartott fej, rázkódó fej (pl. kerékpározáskor), az a jelen esetben fejre (vagy sisakra) felszerelt kamera nem tud kompenzálni, csak felveszi amit az objektíven keresztül "lát a kamera". Amikor viszont ezeket a felvételeket visszanézzük, egyszerűen élvezhetetlenné válik az egész látvány, mivel egy rázkódó, kapkodó mozgóképet kapunk vissza a monitoron. Ilyet úgy nézve, hogy nem vagyunk ott személyesen, nem éljük át, nem tudja az agyunk összekapcsolni a látottakat azzal, ami a valóság, hogy valójában mi egy fotelban ülünk. Hamar azon vesszük észre magunkat, hogy kényelmetlen, egy idő után már kifejezetten fárasztó és idegesítő a szemünknek az, amit lát. Ilyenkor két módon szoktunk reagálni rá: vagy elkezdünk beletekerni a videóba vagy simán kikapcsoljuk.
Miután egyre jobban kezdtem belefolyni a videó készítés és utómunkálatok rejtelmeibe, engem is elkezdett ez zavarni, hogy sok felvett nyersanyagomat dobhattam ki a rossz kamerakezelés miatt. Végül elkezdtem utánajárni a dolognak, hogy hogyan, milyen eszközökkel, megoldásokkal lehetne ezen javítani a saját és a pénztárcám által meghatározott keretek között annak érdekében, hogy minél kevesebb un. shaky videót gyártsak, ami felhasználatlanul a lomtárban landol.

Három fő megoldást találtam arra, hogy minimalizálni tudjuk a kamera rázkódását:

- steadycam megoldások
- szoftveres képstabilizálás utómunkában
- elektromos stabilizáló rendszer, más néven gimbal

Steadycam megoldás

A steadycam megoldást már nagyon régen feltalálták a filmiparban. Ennek az eszköznek a működési elve maximálisan a fizika alaptörvényein alapszik. Van egy kamera, amihez egy nagyobb méretű ellensúlyt helyeznek el oly módon, hogy annak súlypontja alacsonyra kerüljön és a gravitációt segítségül hívva stabilizálni tudja a kamerát oly módon, hogy egy minden irányba mozgatható gömbcsuklós szerkezeten keresztül megtartva az egész szerkezetet stabilizálni lehet, minimálisra csökkentve a kamera bemozdulását, az ellensúly kilengését, míg az operatőr tud mozogni a kamerával.
Ezen megoldásból kiindulva léteznek már kis, kézi kamerákhoz és profi, tükörreflexes fényképezőgépekhez használható steadycam-ek, amik elég jó hatásfokkal működnek, de használatuk során elég óvatosan kell mozognia az operatőrnek, mert könnyedén belenghet, ebből adódóan máris billegni kezd a horizont a felvételen. Nem utolsó szempont, hogy ezek elég húzós árcédulával vannak ellátva ahhoz, hogy bárki, hobbi célból ilyeneket vegyen a gyerekek délutáni játszadozásának megörökítéséhez.

Előnyei:
- már lehet velük stabilizálni a kamerát mozgás közben

Hátrányai:
- használata nagy odafigyelést igényel a kezelőjére nézve, mert szemmel kell tartani a kamerát, hogy a témára fókuszáljon, míg a kezelőjének továbbra is óvatosan kell mozognia. Mellőznie kell a hírtelen mozdulatokat.
- Aktív sportolásra, aktívan részt venni a cselekményben amit rögzít, nem tud a kezelése miatt. Ilyenkor kifejezetten csak operatőri feladatokat tud ellátni.

Van számos olyan DIY (do it yourself), csináld magad videó az Interneten, ahol házilag barkácsolnak az emberek kis kézi steadycam-eket az akció kamerájuknak, de valahogy egyik sem győzött meg igazán. Ezzel én is próbálkoztam, magamnak én is készítettem ilyet, de az sem működött maradéktalanul jól. Ha nem figyeltem oda egy pillanatra séta közben, be is lengett a kamera az ellensúly miatt. Ráadásul ezt megint csak nem tudtam használni túra (evezés) közben, és még a tárolása is macerás volt.
Fizikai alapon működő kamera stabilizálásra vannak még egyéb apró praktikák, amikkel fokozni lehet a stabil kameratartást. Erre a Youtube-on Mic Bergsma csatornája elég jól összeszedett pár trükköt, aki már jó pár éve foglalkozik a különféle GoPro kamerák és kiegészítőik tesztelésével és annak bemutatásával. Lehet tőle puskázni, jó ötleteket ellesni.

Szoftveres képstabilizálás utómunkában

Következő megoldás, amit elkezdtem kipróbálni az évek alatt, az a szoftveres képstabilizálás az utómunka során. Ez a terület az elmúlt pár évben nagyon gyorsan fejlődött. Köszönhető ez annak, hogy egyre gyorsabb, erősebb processzorral ellátott számítógépek jelentek meg, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy a szoftveres képstabilizálás megoldható legyen, mivel komoly porcesszor igényes számításról van szó.
A működése azon alapul, hogy első körben analizálja az általunk felvett videót, majd komoly algoritmusok során megállapítja a videó kép pixeleinek mozgása alapján, hogy merre és milyen mértékben mozog, rázkódik vagy éppen ferde a kép. Ezen adatok kielemzése után úgy forgatja a képet a megfelelő irányba a megfelelő időben, hogy az nagyjából vízszintbe kerüljön. Természetesen ez az elforgatás azzal jár, hogy a kép szélei vagy kilógnak, vagy pedig belógnak. Ezt úgy tudja "eltüntetni" a szoftver, hogy bizonyos mértékben belezoomol a képbe egészen addig, amíg már nem látszódnak a ki-, belógó szélek a forgatás miatt. Attól függően, hogy milyen mértékben volt ferde vagy rázkódott az eredeti felvételünk, annak függvényében zoomol bele a felvételünkbe annak érdekében, hogy a legjobbat tudja kihozni végeredménynek. Sajnos ez a megoldás, a zoomolás minőségromlással jár, mert mint tudjuk, ha egy digitális képbe minél jobban belezoomolunk, annál pixelesebb lesz a kép. És ugye a digitális videófelvétel is állóképekből tevődik össze. Pl.: 30 képkocka másodpercenként.
Sokáig alkalmaztam ezt a megoldást, de nem egy olyan videóm készült el úgy, hogy egyes jeleneteknél sajnos látszódik, hogy túl sokat belezoomolt a szoftver és ott rosszabb a minőség, vagy hogy egyáltalán nem is tudta kiegyenesíteni megfelelően a horizontot. Szóval ez sem bizonyult tökéletes megoldásnak.
Természetesen sokszor lehet törekedni arra, hogy már a felvétel készítése során a lehető legkevésbé rázkódjon a kamera, lassan forgassuk a fejünket, amikor elfordulunk fejünkön a kamerával. De saját tapasztalat, hogy így végigvinni egy több napos túrát elég fárasztó. Sokszor már azon vettem észre magamat, hogy nem is élem át az adott hely szépségének a varázsát, mert a videó felvételre koncentrálok. Ez meg nem annyira volt jó, mert ugye a saját pihenésem, kikapcsolódásom céljából jártam ott, ahol. A legjobb odafigyelés ellenére is mindig szükség volt a szoftveres utómunkával stabilizálni a képet.

Az alábbi ismert szoftverek képesek kép stabilizálásra a teljesség igénye nélkül:

- VirtualDub
- Adobe Premier Pro Wrap Stabilizer funkciója
- Adobe After Effects Motion Tracking megoldása
- ProDAD Mercalli plug-in bővítmény Adobe Premier Pro és After Effects programokba
- Sony Vegas Pro Stabilize Media funkciója
- Youtube önmagában is képes a feltöltött videókon képstabilizálást elvégezni, de ő is a fent említett módon tudja ezt megoldani.

További hátránya ezeknek a szoftveres képstabilizálásoknak, hogy meglehetősen lassítják a videó vágás folyamatát, mivel egyes videó felvételek stabilizálása a szoftvernek időigényes. Függ a számítógép teljesítményétől.

Elektromos stabilizáló rendszerek, másnéven gimbal-ok

Emlékeim szerit az első kis méretű gimbalok nem sokkal a drónok megjelenése után jelentek meg. Akkor még csak szintén a fizikai törvényeket kiszanálva tartották a kamerát vízszintesen.
Ezt követően jelentek meg a kis szervomotorokkal ellátott gimbalok. Ezeknek már megvolt az a nagy előnyük, hogy tudtak előre beállított pozícióból is fix kameratartást végezni, illetve távirányító segítségével lehetett is forgatni minden irányba. Jelenleg, ezen tudású gimbalok a legmodernebbek a drónokon. Az itt elért technikákat vitték át a kézi használatú gimbalokra, annyi különbséggel, hogy itt nem kell a távirányítást rádióvezérelten megoldani. Ezért némiképp olcsóbbak is a drónokra szerelhető társaiknál.

Zhiyun-Tech Z1 Rider gimbal


Zhiyun-Tech Z1 Rider gimbal
A kicsit hosszúra nyúlt bevezető után rátérnék a tesztalanyunkra.
A Zhiyun-Tech kínai cég Z1 rider példányát sikerült górcső alá venni. A gyártó számos gimbal terméke közül a Z1 Rider az, ami a legjobban alkalmazható outdoor tevékenységekre, ahol a már meglévő akciókameránkat fixálhatjuk gimballal. Főleg olyan tevékenységre jó, ahol az ember mind a két kezét aktívan használja, pl.: kajakozás/kenuzás, kerékpározás, motorozás, sziklamászás, stb...

Csomagolása nagyon visszafogott, de esztétikus és jól védi az eszközt a szállításkor fellépő külső behatások ellen.
A csomag
Első tapintásra meg is lepődtem, hogy milyen masszív felépítménnyel látták el a terméket.
Gyakorlatilag minden egyes része fémből van. A szervomotorok háza, a tartókarok, de még a "GoPro szabványú" rögzítő rész is. Ennek ellenére mindössze ~100g-al nehezebb kamerával együtt mint egy vízhatlan tokban levő Hero 3-as GoPro kamera. Hero 2-essel meg már lehet, hogy azonos a súlya.
A gimbalt a vezérlő távirányítóval egy 150cm-es vezeték köti össze. Tesztelés során nem is tűnt se túl rövidnek, se túl kezelhetetlenül hosszúnak ez a kábelmennyiség.

A csomag kicsomagolva

Kezelő


Maga a kézi vezérlője is masszív alumínium felépítményt kapott. Az alján kell betölteni a gyárilag kapott egyedi akkumulátorokat, mint egy elemlámpába. A lezárást a zárókupak (és egyben bekapcsoló gomb) rácsavarásával lehet elvégezni.

Gombok:
A kezelőn három gomb található. Egyikkel lehet ténylegesen bekapcsolni a készenléti állapotból / funkciók között lehet váltogatni, a másik két gombbal lehet a kamerát fel / le buktatni, illetve jobbra / balra billenteni horizontálisan, plusz panorámázáshoz lehet forgatni 180 fokban körbe.

A kezelő egység
LED visszajelző:
A kezelőn található még egy kék LED visszajelző. A kezelő végén bekapcsolva a készülék első körben készenléti állapotba kerül, ezt a kék LED visszajelző folyamatos lassú villogással jelzi. A tényleges bekapcsolást követően 4-3-2-1db gyors villogással jelzi, hogy a töltöttség milyen szinten van. 4-et villog gyorsan, majd kis szünet és ismét 4 villanás: 100%-os a töltöttség
3-at villog gyorsan, majd kis szünet és ismét 3 villanás: 75 %-os a töltöttség
2-nél már csak 50%-osa töltöttség
1-nél már csak 25%-os a töltöttség
bekapcsoló gomb

Micro USB csatlakozó:
Található a kezelőn még egy micro USB csatlakozó is. Ennek két funkciója van:
- usb-n keresztül lehet tölteni a kezelő akkumulátorait
- usb-n keresztül csatlakoztathatjuk számítógéphez, ahol az előzetes driver telepítése után, majd a segédprogram telepítését követően tudjuk az eszközt kalibrálni vagy firmware-t (az eszköz vezérlő programját) frissíteni. Minden ilyes fajta gyártó, aki foglalkozik a termékeik utóéletével, készít javított eszköz szoftvereket, amiket a felhasználók ingyen elérnek és telepíthetnek az eszközeikre. Sokszor, az eszköz legyártása után felmerülő esetleges hibákat lehet ezzel javítani, amit a gyártó sem vett észre, teszt időszakban nem jelentkezett nála a hiba.

akkumulátorok helye









Gimbal


felülnézet
Mint már feljebb említettem, maga a gimbal szerkezet masszív fémburkolatot kapott, hogy bírja a gyűrődést. A három darab szervomotor jól láthatóan elkülönül egymástól. A köztes részek is fémből vannak. Egyedül az összekötő kábelek vannak szabadon és egy kicsit öblösre hagyva, hogy tudjon a motor forogni, ne akadályozza a kábel. Első pillantásra ez nem tűnik annyira esztétikusnak, de kis idővel szerintem meg lehet vele barátkozni. Az biztos, hogy ez egy potenciális sérülési lehetőség a gimbalra nézve. A továbbfejlesztett változatnál, amit a gyártó cég nemes egyszerűséggel "Z1 Rider 2"-es elnevezéssel látott el, ott ezek a kábelek már be vannak építve.
Kikapcsolt állapotban lehet tekergetni a részeit minden irányba, hogy könnyebb legyen elpakolni. Ellenben, amikor be van kapcsolva, a kis szervomotorok elég keményen tartják a pozíciójukat. Ha menet közben kell kivenni a kengyelből a kamerát, akkor azért jobb, ha kikapcsoljuk a gimbalt, mert biztosan nem tesz jót a motorszerkezeteknek az ellenirányú plusz erő, amit matatatás közben adhatunk nekik.

Gimbal 4-PIN-es csatlakozója:
4-tűs csatlakozó

Nehezen észrevehető, de a gimbalon található egy apró, 4-tűs csatlakozó. Ezen keresztül a csomagban megtalálható kis kábellel használat közben töltésen tudjuk tartani a GoPro kameránkat. Ez nagyon hasznos lehetőség, mert az ilyen kamerák akkumulátorai alapvetően nem bírnak sokat. Ellenben egy ilyen lehetőséggel jelentősen megnövelhetjük az üzemidejüket. Cserébe viszont a gimbal kezelőjében levő akkumulátor merül gyorsabban. Gyárilag 4 óra üzemidőt ír a gimbalra, de valószínűleg ez lecsökken, ha a kamerát is töltjük róla. Az összekötő kábel nagyon parányi, a csatlakozója is pici, ráadásul elég jól fogja a foglalat, amikor be van kötve, úgyhogy csak óvatosan lehet kihúzni, nehogy kárt tegyünk benne. Talán jobb is, ha ezt a kis kábelt mindig benne tartjuk, mert amúgy is jól fog jönni, amikor már merül a kameránk. Saját tapasztalat...

töltésen levő kamera
A gimbal fő funkciói:

- kamera fix pozícióban tartása bármilyen mozgás ellenére
- jobbra, balra, fel, le mozgást késleltetve finoman tudja követni
- csak a jobbra, balra forgatást követi le finoman késleltetve
- csak a fel, le mozgást követi le finoman késleltetve. Jobbra, balra mozgatás esetén fix pozícióban marad
- horizontális forgatás, beállítás után fix pozíciótartás, illetve finom követési lehetőségek a fentiek közül. Ez utóbbi akkor jöhet nagyon jól, ha felszerelést követően nem vízszintesen áll maga a gimbal sem, ilyenkor utána tudunk korrigálni kézzel, vagy bármilyen más elforgatást szeretnénk fix kiinduló pozíciónak.
- 180 fokos körben panorámázás

Kamera rögzítése a gimbalra:

az üres kengyel
Jó hír az akciókamerák tulajdonosainak, hogy nem csak GoPro kamerát tud befogadni a kengyel, hanem minden más olyan kamerát, aminek fizikai mérete (legfőképp a magassága) megegyezik a GoPro kamerákkal. Ha jól tudom, akkor ilyenek az SJ CAM kamerái is, ellenben a Xiaomi kamerák pár milliméterrel magasabbak, mint az előbb felsoroltak, így ezek elég problémásan férnek bele a kengyelbe. (A lenti videón ez látszik is) A kamerák mélységét rugalmasabban tudjuk kezelni, mert gyárilag adtnak hozzá hosszabb és rövidebb csavart is, így bele tudjuk tenni battery backpackkel ellátott vagy LCD backpackkel ellátott GoPro kamerát is. De beleférnek a régebbi, Hero 2-es és Hero 1-es kamerák is, amik alapvetően még terjedelmesebb mélységgel rendelkeznek az utódaikhoz képest.
rögzített kamera a kengyelben
(+ a töltő kábel becsatlakoztatva)
További előny, hogy a kamera rögzítő pántja nem zavarja az esetlegesen, a lencsére feltett egyéb kiegészítőket (átlátszó lencsevédő; polárszűrő)
Ami kicsit hátrány, hogy pl. a GoPro Hero3 és utódainál a kengyelbe behelyezett kamera wifi ki/be kapcsoló gombja pont takarásba kerül, nem férünk hozzá. Ellenben, ha a rögzítő csavarokat kicsit fellazítjuk, akkor már annyira ki tudjuk húzni a kamerát, hogy hozzáférjünk a gombhoz. Vagy a kamera belső menürendszerében tudjuk még ki/be kapcsolni a wifit.

Gibal rögzítése:

Gimbal rögzítése nagyon egyszerű feladat, mivel a gyártó ellátta egy "GoPro szabványos" rögzítési ponttal, így minden GoPro kiegészítővel kompatibilis.

Az alábbi videón jól be van mutatva, hogy hogyan működik és mit is tud a gimbal. Ezt a videót el Producente Youtube felhasználótól kértem el, mert ilyet nem akartam már készíteni, hiszen számos más ilyen videó van már a neten. Ne tévesszen meg senkit, hogy a videóban egy Rider2-es szerepel. Tudásban pont ugyanazt tudja mint az elődje, a Rider.



GoPro Hero 2-es kamera a kengyelben

Szoftver letöltése, telepítése, kalibrálás, firmware update


A termékhez alapvetően nem kapunk semmilyen CD-t, DVD-t, pedig van elérhető szoftver, driver, ami hasznos lehet még a számunkra. Ezeket innen lehet letölteni a gyártó hivatalos honlapjáról a megfelelő típust kiválasztva.
Én személy szerint frissítettem a firmware-t rajta, V1.04-es verzióról V1.05-re és még be is kalibráltam a szoftver segítségével, de látszólag nem lett se jobb, se rosszabb az előtte levő állapothoz képest, ahogy kijött a gyárból.

Tesztek


Kerékpározás közben:
sisak két kamerával + a gimbal

Első tesztben kerékpározáskor próbáltam ki, hogy mit tud a gimbal. Ehhez a kerékpáros sisakom bal oldalára felszereltem egy Hero 2-es kamerát a szokásos GoPro rögzítési lehetőségekkel, míg a sisakom jobb oldalára felszereltem a gimbalt a szokásos GoPro rögzítési lehetőségekkel, majd a kengyelben rögzítettem egy Hero 3-as kamerát. A kezelőt pedig nemes egyszerűséggel zsebre vágtam. Azt nem mondom, hogy ennyi felszereléssel nem volt még nehéz a fejemen viselni a sisakot, de azért elviselhetetlen sem volt. Minden esetre egy 50 perces kerékpározás még így is belefért.
gimbal rögzítése a sisak oldalára
Az alábbi rövid, de velős összehasonlító felvételen nagyon jól látszik a különbség, hogy mennyit számít a gimbal. A bal oldali kamera minden egyes zöttyenésnél beleremeg, ahogy a fejemen is egy picit a sisak, míg a jobb oldali felvételen ezek a rezgések észrevehetetlenek. Nem utolsó sorban nagyon nagy a kontraszt a két felvétel között, amikor mozog a fej. Tovább nem is részletezem, mert önmagáért beszél a felvétel.
érdekes jelenség lehettem így
a bringán ülve :))

Itt még terveim között szerepel egy olyan teszt videó készítése is, amikor a gimbalt a kormányra rögzítve használom, hogy lássuk, így milyen felvételeket lehet készíteni. Kíváncsi vagyok, hogy az esetleges kemény rázkódásokból mennyit vesz át a gimbal és jelenik meg a felvételben...




Zhiyun-Tech Z1 Rider kerékpáros sisakra felszerelve
  
Témakövetés:

A második tesztben nemes egyszerűséggel a gimbalt rászereltem egy három részben kitolható szelfibotra és ezzel mentem követni a kutyát. Jól érzékelhető a kutya sebességéből, hogy legtöbbször kocogtam előtte, de még futás is volt benne lépcsőn felfelé. Szinte itt is végig "úszik" a kamera a levegőben. A gimbal nagyon jól kompenzálja a rázós mozdulatokat.

 Szelfibotra felszerelt Zhiyun-Tech Z1 Rider témakövetéshez

Témakövetéssel kapcsolatban pedig mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy miket és milyen jól lehet így követni és rögzíteni. Csak egy példa: a kisgyerkőc első, önálló kerékpározós pillanata... :)

Gimbal a kajakon:

Következő teszt az, ami a szívemhez legközelebb állt, ugyanis ebben a témában kameráztam eddig a legtöbbet életemben, itt tapasztaltam meg a legtöbbet, hogy mit is jelent a stabil kamerakezelés vagy annak hiánya.
Első lépésben a kerékpározós tesztből visszamaradt sisak szerelvényt használtam, hogy lássuk, milyen az, amikor a túrázó fején van a kamera (sisakon vagy fejpánttal) és mennyire zavaró tud lenni, amikor össze-vissza kapkodja az ember a fejét. A kamerák és a gimbal felállása ugyan az volt, mint korábban. A kezelőt pedig a mentőmellényem zsebébe tettem, a kábel meg a hátam mögött jött le be a hónaljam alatt.
Második lépésben pedig a kajak orrára szereltem fel a gimbalt. Szerencsére a 150 cm hosszú vezetékezés itt is éppen elegendő volt ahhoz, hogy előttem a felső decken a deckháló alá be tudtam tenni a kezelőt egy vízhatlan zsákba. Még éppen kényelmesen elérhető volt. A kamerát pedig a hozzá tartozó wifi-s távirányítóval vezéreltem.
Első beállításkor előre fele vett a kamera, amit eddig soha nem tudtam megvalósítani, mert amint kicsit is billegett alattam a kajak a vízen, a felvételen a horizont úgy billegett fel s alá. Szörnyű látvány volt. Itt a felvételen most ég és föld a különbség.
Majd fordítottam a kamerán, hogy magamat vegyem. Itt elég érdekes kompozíciót lehetett kihozni a dologból :)
A videó végén pedig tettem egy kis gyalogos sétát úgy, hogy már csak simán a gimbal+kamera volt a fejemen egy fejpánttal. Itt is nagyon jól lehet látni, hogy a gyaloglás keltette rezgéseket is szinte maradéktalanul tudja kompenzálni.

 Zhiyun-Tech Z1 Rider kajakra felszerelve

Azt már az egész tesztelés sorozat elején figyelembe kellett, hogy vegyem, se a gimbal, se a kezelő nem vízálló. Ráadásul a rögzítésre kerülő kamera sem vízálló, miután nem lehet felrögzíteni a kamerát a vízhatlan tokjával együtt. Így minden körülményben oda kell figyelni, nehogy elázzon, beázzon az eszköz. A kajakra rögzített verziónál jól látszódott is a videón, hogy egy rövid, erős zsinórral és egy karabiner segítségével hozzácsatoltam a hajó kötélzetéhez úgy, hogy ha valamilyen oknál fogva mégis leesne a rögzített helyéről, ne tudjon beleesni a vízbe. Még a víz előtt megfogná a zsinór, köszönhetően a zsinór rövidsége miatt.
Ezen rögzítés mellett nem javallott erősebb hullámzó vízre mennem vele, mert a könnyedén felcsapó hullámok a hajó orránál már simán elérhetik a gimbalt és a kamerát is. Természetesen lehet még magasabbra is tenni, de az akkor már sokkal instabilabb lesz a magasban elhelyezkedő súlypont miatt, ezért könnyebben el is engedhet a GoPro-s ragasztó tappancs. Ezekre nagyon oda kell figyelni.
Erősebb hullámzásban esetleg még a fejre vagy sisakra felszerelve továbbra is probléma mentesen tudjuk használni. Természetesen szem előtt tartva azt, hogy mi magunk mennyire vagyunk képesek uralni a hullámokat. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy nem borulunk be, akkor inkább ne alkalmazzuk az eszközt, mert drága tanulópénz lesz, ha minden elázik. Ha körültekintően használjuk az eszközt, akkor sok jó és szép felvételt tudunk vele készíteni vízen közlekedve is.

Terveim között szerepel még, hogy kipróbáljam hogyan is működik a gimbal terepfutás alkalmával úgy, hogy a gimbal+kamera a mellkasra van felszerelve. Amint sikerül beszerezni a megfelelő kiegészítő eszközt, úgy ide fel is kerül róla a videó.

Összefoglaló


Alapvetően sokkal jobbat kaptam, mint amire számítottam. Mind minőségben, mind tudásban. 
A masszív felépítmény azért hálás tud lenni. Tesztelés közben sikerült ide-oda vernem a gimbalt, de meg sem kottyant neki. Még a festék sem jött le róla. A kezelő is kapott rendesen, de annak sem lett semmi baja. Szóval látszik, hogy outdoor feladatokra találták ki.
Tudásban számomra meglepően jól teljesített. Minden körülményben jól vizsgázott, nagyon jól tudta kompenzálni a nem kívánatos mozdulatokat.
Kezelésében azért sokkal egyszerűbbnek gondoltam, de a tesztelések során rájöttem, hogy ez a valóságban nem így van. A különböző funkciók közötti váltás a kezelővel kicsit bonyolult, mert nem teljesen egyértelmű, hogy mikor hányat kell nyomni a megfelelő funkcióhoz és mikor mennyit, hogy visszaálljon az alapállapotba. De gondolom ez idővel elsajátítható, megtanulható.
A hosszú kábellel kapcsolatban voltak még komoly aggályaim, hogy azt vajon hova és hogyan fogom tudni elrendezni, mennyire lesz zavaró a valós használat során. Végül a témakövetéses teszt kivételével mindegyik szituációban úgy eltudtam tenni a kezelőt és a kábelt, hogy észrevétlen lett a számomra. Témakövetésnél, ha teljesen kihúztam a szelfibotot (120 cm), végén a gimballal, akkor a maradék 30 cm már kevés volt ahhoz, hogy zsebre tudjam tenni a kezelőt. Végül egy taggal rövidebbre tudtam csak kitolni a botot, így maradt annyi a kábelből, hogy kényelmesen zsebre tudtam tenni a kezelőt.
Az akkumulátor kapacitásával kapcsolatban nagyon kellemeset csalódtam. A kajakos teszt során legalább 3 órát használtam, folyamatos megszakításokkal, kikapcsolásokkal. Próba közben végig 7-8 Celsius fok körüli hideg volt, de a végére ekkor is csak 50%-ra csökkent le a töltöttsége. A kamerát a teszt során nem töltöttem vele. Ellenben, ha használat közben folyamatos töltésen tartjuk vele a GoPro kamerát, akkor már csak megközelítőleg 2 órát bír működni egy huzamba. 

nagyobb kapacitású
akkumulátor
kiegészítő akkumulátor tartó


Pozitívum még, hogy lehet kapni hozzá további akkumulátor kiegészítőket. Ekkor már nagyobb kapacitású akkumulátorral is fel lehet szerelni a kezelőt. Ezek az erősebb akkumulátorok fizikai méretükben is hosszabbak, ezért egy kiegészítő markolat csövet lehet a meglévő kezelő aljára felcsavarni, majd annak a végére rácsavarni a lezáró bekapcsolós kupakot. Két darab 9800 mAh-s akkumulátorral, folyamatos használat mellett úgy, hogy közben folyamatos töltés alatt tartotta a GoPro kamerát is, megközelítőleg három órát tudott menni folyamatosan, megállás nélkül. Ekkora teljesítménnyel egy egész napot végig lehet kényelmesen kamerázni úgy, hogy csak akkor kapcsoljuk be, amikor szükséges. Cserébe viszont ezen nagy teljesítményű akkumulátoroknak közel négy óra kell a teljes feltöltéshez.

9800 mAh-s akkumulátorok plusz 230V-os töltő

Ami még zavaró volt, hogy a felvételbe belehallatszik a szervomotorok hangja menet közben. Nyilván ez csak akkor számít, ha az ember síri csendes felvételeket szeretne valamiről készíteni. Abban az esetbe, ha komolyabb környezeti zajok vannak vagy zenét vágunk a videónk alá, akkor ez nem probléma. Ha mégis zavaró lenne, akkor komolyabb hangszerkesztő programokkal (mint pl. Adobe Audition) pár kattintással csodálatosan ki lehet szűrni ezt a nem kívánatos zajt. 


Hátrányai:

- a motorokat összekötő kábelek szabadon vannak ezen verziónál, ami sérülés veszélynek van ez által kitéve
- sem a gimbal, sem a kezelő nem vízálló, így csapadékos időben beázhat; esetlegesen rákerülő hó beleolvadhat 
- a kamerákat nem lehet rögzíteni a vízhatlan házukkal együtt, így azok is ki vannak téve az elázásnak 
- elsőre kicsit bonyolult, nem egyértelmű a funkciók kiválasztása, azok közötti váltás, visszalépés 
- a felvételbe belehallatszik a halk szervomotorok hangja
- egy hangyányit lehetne könnyebb

Elérhetőség és ár


Hazai hivatalos forgalmazóról még nem tudok. Ha lehet is kapni, akkor biztosan internetes rendelés után lehet megkapni, ami egészen biztosan felárral fog járni, így inkább jobban járunk, ha saját magunk rendeljük meg.
Az aliexpress.com-on ár szempontjából elég nagy szórásban lehet kapni. Van, aki 280 dollárért vagy még a felett is árulja. Ez a gimbal, ami a tesztelésben szerepelt 170 dollárba került egy un. Hobby-City RC's store eladótól, ingyenes kiszállítással, ami másfél hét alatt célba érkezett.

További Zhiyun-Tech termékek, amik más célra, más körülmények között alkalmazhatóak:

http://www.zhiyun-tech.com/index.php?m=content&c=index&a=lists&catid=71





Egyszerű, olcsó kiegészítőkkel lehet még tovább fokozni az élvezeteket, hogy ha felhasználunk két 1000-1000 forintos kerékpár kormánycsőre rögzíthető univerzális okos telefon tartót. Az egyik fogja a kezelőt, a másik pedig tartja a telefont, amin wifin keresztül pl. láthatjuk a kamera élő lépét is, így jobban a témán tudjuk tartani a kamerát.




Update

(2016.november 21.)

Közel egy éves, havi rendszeres használat mellett előjött az egyik általam korábban már hátrányként definiált tulajdonság, amiből mostanra probléma is kerekedett.
Nem más, mint a kábel adta meg magát. De nem a szabadon levő, motorokat összekötő vékony kábel szakadt el, hanem a fő kábel, ami a kezelőt köti össze a gimballal.
Első jelenség, hogy bekapcsolt állapotban a kéken villogó LED (akkumulátor állapot visszajelző) nem villogott, hanem kb. fele fényerő mellett folyamatosan világított, a gimbal meg nem működött (először észlelt hiba), vagy éppen működött a gimbal, csak a kezelőgombokkal nem lehetett forgatni az egyik irányba (javítás után később a másodjára észlelt hiba). Végül mind a két esetben a kábel becsatlakozásainál mozgatásra előjött a tipikus kontakt hiba jelenség: mozgatásra pár pillanatra megint minden rendesen működött, aztán egy kis elmozdulás után már megint rossz volt.

A hiba forrása

A kábel kivezetése a kezelőből úgy van megoldva, hogy nincsen semmilyen védelme a kábelnek az éles alumínium ház találkozásánál, így már nem az volt a kérdés, hogy megtörik-e itt egyáltalán a vezeték, hanem az, hogy ez mikor fog bekövetkezni. Minél többet használja így az ember, annál hamarabb fog ez bekövetkezni. Ez a hiba a Z1 Rider típusnál sajnos gyártói konstrukciós hiba. Erre oda kellett volna figyelniük a tervezésnél. Utólag visszanézve, a későbbi szériáknál már gyárilag orvosolták ezt a hibaforrást. És ez a hiba a kábel másik végénél is, ahol becsatlakozik a gimbalba, ott is előjött (másodjára itt tört meg).

Többszöri kábeljavítás (megszakad szál megkeresése, majd annak forrasztása) után úgy döntöttem, hogy felveszem a kapcsolatot a gyártóval, mert ez így már nem mehetett tovább, hogy állandó jelleggel megtörik. Így sajnos kiszámíthatatlan a működése, nem lehet vele tervezni.
Sorozatos levélváltás után sikerül a gyártónak is behatárolnia a problémát és végül ők is arra jutottak, hogy ki kell cserélni a kábelt (milyen meglepő :)). Típus egyeztetés és több fotó csatolása után végül megtaláltuk a megfelelő kábelt.
Végezetül Paypal-os fizetést követően 7 napon belül DHL futárszolgálattal megküldték az új kábeleket. Merthogy rendeltem 3db-ot is, biztos, ami biztos :) Meg hát 4 USD /db áron adták + 17 USD szállítási költséggel. 

a csomag
és tartalma









házilag javított kábel

nem szép látvány :(
a hiba helye a kezelőnél
látszik, hogy milyen éles az
alumínium perem a kábel alatt








ugyanez a jelenség a gimbal
oldalon is, ahol bemegy a kábel
fent az eredeti kábelt leszrító elemek
lent pedig az újak, amin már látszik, hogy kapott egy fészket
a kábel törésgátlója
csere után, immár a törésgátlóval ellátott kábel a kezelőnél
csere után a gimbal oldalon is ott a törésgátló
gimbal oldalon az alábbi 4db 1,5-es imbusz csavart kell kicsavarni,
hogy a kábel ki tudjuk szabadítani
 
illetve még a nyák panelt rögzítő két csavart is ki kell csavarozni,
hogy ki tudjuk azt billenteni a helyéről, ami után már le tudjuk húzni
 a csatlakozóról a vezetéket
csak ennyi szerszám kell a szereléshez: 1,5mm-es imbusz csavarhúzó
Mindenképpen pozitívum az, ahogy hozzám álltak, kezelték a problémámat. Napról-napra folyt az egyeztetés levelezésen keresztül, így a lehető leghamarabb pontot tudtam tenni az ügyre.
Pozitívum volt még az olcsó alkatrész ár és a gyors szállítás.
Ami (kicsit) negatívum: az eredeti kábel hossza 1,5 méter volt, míg az új, csere kábelek már csak 1 méteresek.

2 megjegyzés:

  1. Huh, minden elismerésem. De én úgy vagyok ezzel, hogy ennyi technikai kütyü kezelése, állítgatása már nagyon elvenné a fókuszt a csavargás élményétől. (Már egy dslr+gopro páros is feszegeti a határokat.)

    VálaszTörlés
  2. Ebben szerintem pont az a jó, hogy inkább levesz az emberről felesleges "terhet". Csak bekapcsolod és biztosított a fix horizont. Egyedül csak a kamerát kell ki/be kapcsolgatnod. De majd az élet eldönti, hogy tényleg így van, ahogy gondolom :)

    VálaszTörlés